Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Ο τίτλος αυτός είναι πολύ μακριά από τις πονηρές σκέψεις και έννοιες. Κάθε πληθυσμός που έζησε στο παρελθόν, εξαφανίστηκε με κάποιο τρόπο αλλά παρόλα αυτά άφησε ίχνη σχετικά με ζωή, θρησκεία, πολέμους και τη χώρα τους. Επίσης κάποια από αυτά τα ίχνη επηρέασαν και το σήμερα. Και αυτά τα ίχνη που άφησαν οι προηγούμενες γενιές θέλοντας ή μη μας έδωσαν ιδέα για όλα τα γεγονότα που έζησαν. Όλες αυτές τις πληροφορίες και τα συμπεράσματα τα μαθαίνουμε από τα στοιχεία που απέμειναν από τους προηγούμενους πολιτισμούς. Διότι αυτά που απέμειναν από αυτούς του πρόδωσαν στους σημερινούς ανθρώπους.


Ας πούμε, κάποιες φιγούρες που βρέθηκαν στις ιστορικές εξερευνήσεις στην Αθήνα απεικόνιζαν έστω και στα πλαίσια της σάτιρας, ότι οι Αρχαίοι Αθηναίοι δεν είχαν φραγμούς στο σεξουαλικό προσανατολισμό. Επίσης, μολονότι είχαν δημοκρατικό καθεστώς, είχαν και αρκετούς δούλους και τις γυναίκες τους τις είχαν για γεννητικότητα. Πράγμα αντιφατικό.

Έτσι αποδεικνύεται λοιπόν ότι αυτά που δημιούργησαν οι αρχαίοι λαοί της Ελλάδας και της οποιασδήποτε χώρας, τα προϊόντα, αφενός μεν παρουσιάζουν επιφανειακά καλές εντυπώσεις αφετέρου δε κρύβουν τις αλήθειες σχετικά με τον πραγματικό τρόπο ζωής τους.

Παραδείγματος χάριν, ο Περικλής έχτισε τον Παρθενώνα όχι για να δοξάσει την Θεά Αθηνά αλλά για να επιδείξει τη δύναμη και το πλούτο της `Δημοκρατία των Αθηνών` . Κι όμως στη λεγόμενη δημοκρατία οι γυναίκες είχανε περιορισμένα δικαιώματα.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι Αιγύπτιοι. Οι οποίοι είχαν δημιουργήσει απ ΄ τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου. Πυραμίδες, τεράστια αγάλματα και ναοί, διάφοροι τάφοι των Φαραώ. Αλλά όταν πέθαινε ο Φαραώ, μαζί του θάβανε και αυτά που του άνηκαν. Άψυχους και έμψυχους. Επίσης για να χτίσουν όλα αυτά τα κτήρια που ακόμα τραβάνε τη προσοχή όλων των ανθρώπων, χρησιμοποίησαν χιλιάδες δούλους. Από εκεί καταλαβαίνουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ισχύουν.

Αν πάμε στις πιο σύγχρονες ιστορίες, μπορούμε να δούμε και άλλες αντιφατικές κινήσεις.

Οι ίδιοι οι Έλληνες που δημιούργησαν αυτό το αρχαίο πολιτισμό, τα κτήρια, τους ναούς και τα αγάλματα, κατέστρεψαν όλα μαζί με τον Χριστιανισμό. Έχτισαν εκκλησίες πάνω στους αρχαίους ναούς. Σαν να ήθελαν να ξεχάσουν τον αρχαίο τρόπο ζωής. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να επισημάνουμε την Εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Ο Ιουστινιανός δεν την έχτισε για να παρουσιάσει τη δόξα του στον Κύριο. Αλλά για να επιδείξει το μεγαλείο του Βυζαντίου.

Όπως βλέπουμε, η ιστορία μελετάει επίσης τις αντιφατικές πλευρές των γεγονότων.

Δηλαδή, τα ιστορικά στοιχεία που μάθαμε με τα χρόνια, μας πρόδωσαν τις προηγούμενες γενιές. Ενώ εμείς νομίζαμε κάτι άλλο για αυτούς.