Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Türkler neden Yunanistan’ı ziyaret etmeli?! Γιατί ο Τούρκος πρέπει να επισκεφθεί την Ελλάδα;!




Yunanistan, Türk halkı için gerçekten ziyarete değer yerlerden biri. Osmanlı İmparatorluğu’ndan gelen bağlarımızdan tutun, yine Osmanlı’dan kalan bir çok yapı bizleri Yunanistan’ı ziyaret etmeye itiyor. Tarihi yapıların dışında bize bu kadar çok benzeyen tek halk olması da bizi buralara çekiyor! Özellikle Kuzey Yunanistan’daki mübadillerle karşılaştığınız zaman çoğunuza dedelerimizden bir şeyler hatırlatıyor. Yunan halkı bizim gibi misafirperver bir halk. Misafir olduğunuz yerde yediğinizin içtiğinizin parasını size ödetmezler! Ödemeye yeltenseniz bile sizi devre dışı bırakıp kaşla göz arasında hesap meselesini kapatırlar! Yunanistan’a Türk olarak ziyarette bulunmak, bir İngiliz’in ziyaretinden daha çok anlam taşıyor. Hele bir de bizim oralardan insanlarla karşılaştıysanız vay halinize. Bir kahve içmeden bir tatlının tadına bakmadan dışarı adımınızı atamazsınız! Atmaya kalkışırsanız ev sahiplerinin çığlıkları ile karşılaşırsınız. Bizdeki gibi aynı! Anneniz evinize gelen yabancı bir misafiri ülkesine dönmeden beş kilo almasına sebep oluyor. Mesela bir örneği size şöyle açıklayabilirim:


Evime bir Yunan tanıdığım geldi ve sofraya oturduk hep beraber. Annem misafirin tabağını doldurmaya başladı. Biraz zaman geçtikten sonra annem bana:

- “Sor bakalım yemeği beğenmiş mi?” dedi.

- “Σου άρεσε το φαγητό; Yemeği beğendin mi diye soruyor annem!”

- “Ναι! Μου άρεσε πολύ! Evet çok beğendim!”

Ben de anneme “Evet çok beğenmiş!” dedim. Annem de:

- “Aaa! Utanıyor mu? Dur biraz daha koyayım!” dedi.

Olay bu işte! Biz neysek, Yunanlılar da öyle! Misafirperver, sıcak kanlı kısacası bizim gibi!

Mesela Yunanlı bir Türk gördüğü zaman şöyle söylüyor : “ Aaa ne kadar da çok bize benziyorlar!” . Aynı tepkiyi Türk te şöyle veriyor : “ Aaa aynı biz!”

Yunanistan’ı ziyaret etmek için çok sebebimiz var! Herşeyden öte yüzyıllarca beraber yaşadık ve bunun izlerini bugün bile yaşıyoruz! Aynı şarkılarla eğlenip, aynı hüzünleri paylaşıyoruz! Hadi gelin sevinçlerimizi ve hüzünlerimizi paylaşalım! Beraber güzel zaman geçirelim!

3 σχόλια:

neoklıs sarris είπε...

Hiç de iltifat drğil.Yazınız samimiyetle kaleme alınmış. Duygusal tarafı ayrıca önemlşdır.
Neoklıs Sarris

neoklıs sarris είπε...

Yazınız sıcak sanki baba bir iki anneden doğma büyüme kardeşlere yakışır şekilde kaleme alınmıştır.Duygusal tarafı yana düzgün bir yazıdır
Tebşk ne takdir ederim.

gezginimben είπε...

Sayin Neokli Sarri,

Yorumunuz icin cok tesekkur ederim. Atina'nin 3 yillik sakini olarak buralara esas memleketimden insanlari getirebilmek icin bir cabadir bu. 3 yildir misafir oldugum bu memleket icin bir faydam olsun. Saygilarimla,