Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ


Τελικά τι είναι η σημαία; Το αποδεικτικό ενός κράτους ή απλώς ένα εθνικό σημάδι που αποδεικνύει τις πληγές μας μετά από αιματηρούς αγώνες; Πάντως όπως και να ‘χει, το εν λόγω σύμβολο – σημάδι χρησιμοποιούμε πιο πολύ για να δείχνουμε ότι ανήκουμε σε αυτήν. Σύμφωνα με τις τρέχουσες αντιλήψεις, την σημαία την χρησιμοποιούμε πιο πολύ για να αποδείξουμε τον εθνικό μας χαρακτήρα και κατά συνέπεια έχει πάρει πιο πολύ εθνικιστικό χαρακτήρα.


Παραδείγματος χάριν, σε κάθε λεωφορείο στην Ελλάδα γιατί να υπάρχουν σημαίες; Ο σκοπός είναι να εννοούν στους αλλογενείς ότι βρίσκονται στην Ελλάδα και πρέπει να σεβαστούν τις ελληνικές παραδόσεις; Ή στην Τουρκία γιατί βάζουν υπερβολικά μεγάλες σημαίες σε κάποια σημεία; Ο λόγος είναι να θυμίσουν στους τουρίστες ότι βρίσκονται στην Τουρκία; Ίσως κάποια πράγματα δε θα καταλάβουμε ποτέ σε ποια λογική ανήκουν.

Στους ιερούς χώρους γιατί να υπάρχουν εθνικά σύμβολα; Ούτως η άλλως δεν ανήκει στην «Θεϊκή Εξουσία»; Και ο Θεός ανήκει σε μια εθνικότητα; Το σημαντικότερο κομμάτι που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η έννοια της σημαίας έχει διαστρεβλωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να παραπέμπει σε άλλου είδους σκέψεις.. Πιο προσωποκεντρικές καθώς επίσης και εθνοκεντρικές κατ’ επέκταση..

*Ευχαριστώ πολύ τον Christos Athenian για την επιμέλειά του

2 σχόλια:

Christos είπε...

Συγχαρητήρια για το άρθρο σου..
Μπράβο!!

eftalia είπε...

έχεις απόλυτο δίκιο.μακάρι όλoi οι άνθρωποι να συμφωνούσαν με αυτό...