Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

Περί Παραδοσιακών Τραγουδιών

Όταν άκουγα τα παλιά παραδοσιακά τραγούδια, κατάλαβα ότι εκφράζουν καλύτερα τους πόνους, τις αγάπες, τις λαϊκές επικοινωνίες και πολλά άλλα! Οι λαοί που ζούσανε με πολέμους και καθημερινούς πόνους, εκφράζανε τους εαυτούς τους καλύτερα έτσι. Γιατί τα παραδοσιακά τραγούδια εκφράζανε τον ίδιο τον λαό. Είναι δυνατόν λοιπόν ακούγοντας την παραδοσιακή μουσική ενός λαού, θα ήταν δυνατόν να καταλάβουμε τους πόνους, τις αγάπες και τις λαϊκές επικοινωνίες τους. Η παράδοση είναι κάτι που αντέχει στον χρόνο και ακόμη οι μοντέρνοι (?) τραγουδιστές των εποχών μας τα λένε ανανεωμένα!


Πώς την πατήσαμε όμως ξαφνικά και οι περισσότεροί μας και εγκαταλείψαμε την παραδοσιακή μουσική που στην ουσία έκφραζε τα πάντα μας! Πλέον στον κόσμο που παίρνουν όλα μια βιομηχανική μορφή, και η μουσική επηρεάστηκε από αυτήν την αλλαγή… Κάπως επιβάλανε στους ανθρώπους ότι οι άνθρωποι που εξελίσσονται πρέπει να ξεχάσουν ό, τι ανήκει στο παρελθόν! Ξαφνικά δημιουργήθηκε ένα είδος μικρής διάρκειας μουσική που οι άνθρωποι τα απολάμβαναν για κάποιο μικρό διάστημα και μετά βγαίνανε άλλα και εξαφανιζόντουσαν αυτά που ήταν τα αγαπημένα του λαού. Δηλαδή δεν είχαν τη δύναμη να αντέξουν στα χρόνια!

Όμως όταν έψαξα στο αρχείο μου κατάλαβα ότι με εκφράζουν πιο πολύ αυτά τα τραγούδια που τραγουδούσε και ο παππούς μου! Ο πόνος, η αγάπη και η επικοινωνία μου πήραν σάρκα μ’ αυτά τα τραγούδια! Όπως λέει ο Τούρκος Λαϊκός Τραγουδιστής ο Ασίκις Βεϊσέλ,Το αρνί και ο λύκος θα γινόντουσαν φίλοι

Εάν δεν είχανε διαφορετικές αντιλήψεις

******************************************

Η ομορφιά σου δεν κάνει ούτε 5 λεπτά

Εάν εγώ δεν είχα αυτόν τον έρωτα!Εσείς τι λέτε είναι άδικος ο Ασίκις Βεϊσέλ;